اگر کسی کمترین بهره ای از اجتهاد فقهی داشته باشد متوجه می شود که حق تصرف مدیریتی با حق تصرف مالکانه کاملاً متفاوت است و بر این اساس هرگز آقایان این حق را ندارند که نسبت به وقف اموال دانشگاه آزاد اقدام کنند آن هم وقف پر مسئله ای که آقایان خودشان و آیندگانشان را بر این مجموعه کاملاً مسلط کنند.
به گزارش پایگاه 598، در پی سخنان اخیر حجت الاسلام و المسلمین هاشمی رفسنجانی در افتتاح دانشگاه آزاد بابل مبنی بر اینکه وقف دانشگاه ازد صورت گرفته و کسی نمی تواند آن را بر هم بزند، در گفتگوی کوتاه با مهندس عباس سلیمی نمین به بررسی شرایط وقف و وقف کننده پرداختیم.
مهندس سلیمی نمین با اشاره به بحث هایی که در مورد وقف دانشگاه آزاد صورت می گیرد بیان داشتند که: این گونه سخنان و مباحث در اثر نبود نظارت بر اموال عمومی صورت می گیرد و عدم نظارت موجب شده تا نزدیک سه دهه یک اموالی در اختیار افرادی قرار بگیرد که احساس تملک و چسبندگی به اموال عمومی کنند و این احساس تملک امروز در قالب وقف بروز کرده آن هم وقفی که ادامه کنترل افراد خاصی را برای این اموال تضمین کند بیان می شود .
وی افزود: وقف اصولاً از نظر فقهی و عقلی زمانی میتواند از جانب شخص یا موسسه ای صورت بگیرد که حق تملک مالکانه ای بر اموال داشته باشد اگر فردی نسبت به اموال عمومی حق تملک مدیریتی داشته باشد نمی تواند تلقی بر آن کند که مالک بر آن اموال است . در مورد دانشگاه آزاد و اموال آن، هیئت موسس و و هیئت امنا حق تملک مدیریتی دارند به این معنا که می توانند این اموال را بفروشند و جابجا کنند ولی به لحاظ مدیریتی این اجازه را ندارند که در سدد اتخاذ تصمیماتی بر آیند که اموال آن مجموعه را ببخشند. شما اموالی را می توانید وقف کنید که قدرت این را داشته باشید که بتوانید آن اموال را ببخشید چون وقف نوعی از بخشش است و این که از دایره ی هیئت امنا و موسس خارج است.
سلیمی نمین گفت: در مورد سخنان جناب آقای هاشمی که در مسئولین هیئت موسس و هیئت امنا، چهار مجتهد وجود دارند که این خود محل تأمل است، چه کسانی هستند که در این زمینه با وجود داشتن قدرت اجتهاد این بحث بی اساسی را دنبال می کنند این حق تصرف مدیریتی را تبدیل به حق تصرف مالکانه می کنند واگر کسی کمترین بهره ای از اجتهاد فقهی داشته باشد می تواند این معنا را متوجه شود که حق تصرف مدیریتی با حق تصرف مالکانه کاملاً متفاوت است و بر این اساس هرگز آقایان این حق را ندارند که نسبت به وقف اموال دانشگاه آزاد اقدام کنند آن هم وقف پر مسئله ای که آقایان خودشان و آیندگانشان را بر این مجموعه کاملاً مسلط کنند و این تردید را ایجاد می کند که وقف بهانه ای است برای استمرار تسلط بر اموالی که طی سه دهه گذشته در انها احساس مالکیت در آنها به وجود آمده. من فقط می توانم تاسف خود را ابراز کنم به دلیل اینکه ما وظایف خودمان را در گذشته انجام نداده و نظارت صحیح را بر بخشهای عمومی صورت نگرفته که عده ای این چنین احساس چسبندگی به اموال عمومی پیدا کرده اند و به هر طریق و بهانه ای و با مستمسک قرار دادن فقه و شرع می خواهند این اموال را در اختیار خودشان قرار دهند و این فقط تاسف انسان را بر می انگیزد .
ایشان خاطر نشان کردند که: کار خلاف اصلاً نمی تواند مبنای تحقق یک مسئله ای قرار بگیرد و بگویند نمی شود وقف را برگرداند ، بله اگر کار درستی بود نمی شد وقف را برگرداند اما شما اگر اموال دیگران را وقف خود کنید و بگویید ما وقف کردیم و مادام العمر کنترل این اموال را بر عهده داریم این خود از اساس خلاف است و طبیعی است که وقف آن هم باطل است و وقف اموال عمومی توسط کسانی که حق تصرف مالکانه را ندارند باطل است و از اساس وقفی صورت نگرفته است .
مهندس سلیمی نمین افزود: قطعاً هیئتی که قوه قضائیه تعیین کرده است نظرش را خواهد داد و آنها هم باید با شجاعت با آن برخورد کنندو از این گونه اظهارات هیچ گونه تردیدی به خود راه ندهند و در این مسائل، نظریات افراد نباید مورد توجه قرار گیرد به خصوص افرادی که خود زینفع هستند.
مصطفی ملکیان که از وی به عنوان آلترناتیو عبدالکریم سروش نام برده میشود، برنامههای وسیعی را برای تغییرات ایدئولوژیک میان طلاب تدارک دیده است.
«جوان آنلاین» در این زمینه نوشت: وی با همکاری شخصی به نام «م» به دنبال جذب برخی طلبه ها بوده و سعی دارد روند سکولاریزاسیون مورد نظر خود را در این شهر پیگیری کند.
همکاری ملکیان با آقای «م» که دارای سطح همکاری با 11 نهاد دینی در قم است، از آن رو مورد توجه است که وی پیش از این مباحثی را مطرح کرده که با واکنشهای جدی روبرو شده؛ از جمله این که وی همچون سروش به مخالفت با برخی آرای بنیانگذار جمهوری اسلامی پرداخته و قرآن را تجربه عرفانی پیامبر نامیده بود.
افول سروش
افول خورشید«حسین حاج فرجدباغ»، معروف به «عبدالکریم سروش» در میان حامیان اصلاحات، رهبران این جریان را برای معرفی یک تئوریپرداز دینی جدید برای القای تفکرات سکولاریزه خود، به صرافت انداخته است. تئوریپرداز جدیدی که او نیز سر در «حلقه کیان» داشته است.
آغاز افول سروش ابتدای امر در حمایت او از یکی از کاندیداهای دوگانه اصلاحطلبان آغاز شد، چرا که تکنوکراتها و سینه سپردگان به مرام و مسلک لیبرال دمکراسی چندان خوش نداشتند که استاد شیرین بیان آنان و مظهر روشنفکری شان از مهدی کروبی حمایت کند.
اما اختلاف در این بین زمانی اوج گرفت که سروش و همراهانش تحت عنوان اتاق فکر سبز و معروف به لندننشینان سازی دیگر برای رهبری جنش سبز و القائات ناهمخور خود تئوریزه کردند.
از سوی دیگر مخالفت اصلاحطلبان با این بهره گیری بیپروا، به دلیل تاکید مکرر میرحسین موسوی بر دینی بودن حرکت سبز و همچنین بدنامی سروش به خاطر نظریههای نمایان ضد اسلامیاش، همراهی وی با حرکت سبز را نکتهای منفی برای اصلاحات میپنداشتند.
سروشی که حتی دوستانش به دلیل زمینی خواندن منشأ قرآن بار ذلت و خفت حمایت از او را بر دوش خود و لندننشینان افکندند و اینگونه شد که رهبران سبز در جلسات اتاق فکر خود تصمیم گرفتند با کنار گذاشتن عبدالکریم سروش از بدنه رهبری حرکت سبز، فرد مناسبتری را برای جایگزین کردن در سمت تئوریپرداز دینی حرکت سبز انتخاب کنند.
«حلقه کیان» منشأ همه دودها
جلسات مکرر اتاق فکر حرکت سبز، آنها را به این نتیجه رساند که هنوز حلقه کیان میتواند منبع خوب و مورد اعتمادی برای انتخاب یک تئوریپرداز دینی باشد. اما کدام یک از مهرههای حلقه کیان میتواند بار این سمت را به دوش بکشد؟ ماشاءالله شمسالواعظین، محمد مجتهدشبستری، سعید حجاریان، محسن آرمین،.... اینها گزینههایی از حلقه کیان بودند که قابلیت تصدی این سمت را داشتند، اما هرکدام بنا به دلایل امنیتی و یا دارا بودن سابقه سیاسی نمیتوانستند عهدهدار این مسئولیت شوند. تنها در این میان یک نام باقی میماند و آن نام «مصطفی ملکیان» بود؛ فردی که سابقه به نسبت خوبی در زمینه مسائل دینی و فلسفه اسلامی به واسطه حضور در جلسات درس آیتالله مصباح یزدی، آیتالله جوادیآملی و آیتالله سیدرضا بهاءالدینی داشت که در ادامه به علت حضور در حلقه کیان دچار استحاله فکری شده و به عنوان یک نیروی ذخیره مناسب، فعالیتهای فرهنگی برای القای نظریات کیانی خود را بدون هیچ مانعی تاکنون ادامه داده است.
ملکیان به جای سروش
از این رو مصطفی ملکیان با گرفتن تأییدیه از اتاق فکر حرکت سبز به عنوان جانشین عبدالکریم سروش برای تئوریپردازی دینی سبزها انتخاب و قرار شد که رسانههای حامی جریان سبز مانور تبلیغاتی خود برای معرفی هرچه بیشتر این فرد را آغاز کنند. نمونه این مانور تبلیغاتی را میتوان در پخش کوتاه سخنان وی هنگام حمله به ولایت فقیه درشبکههای بی بی سی فارسی و صدای امریکا مشاهده کرد. از سوی دیگر برخی روزنامههای اصلاحطلب نیز با اختصاص دادن پروندههای ویژه خود به تفکرات ملکیان در حال بسط و گسترش این تفکرات در سطح جامعه هستند.
ملکیان ابتدا در رشته مکانیک دانشگاه تبریز تحصیل میکرد اما این رشته را نیمه تمام باقی گذاشت و به سراغ فلسفه رفت و در سال 65 لیسانس فلسفه گرفت و سپس تحصیل خود در کارشناسی ارشد فلسفه اسلامی را ادامه داد اما با نیمهکار گذاشتن دفاع پایان نامه خود به حوزه علمیه رفت و تحصیلاتی نیز در آنجا داشت. وی با شکلگیری حلقه کیان به این حلقه پیوست و تحت تاثیر تفکرات نفراتی همچون سروش و گنجی قرار گرفت اما در تمام طول این مدت سعی در بروز این تفکرات نداشت. این موضوع تا اینجا ادامه پیدا کرد که بروز اختلاف میان عبدالکریم سروش و اصلاحطلبان فرصتی را برای معرفی وی به حامیان اصلاحات مهیا کرد و او با سخنرانیهای مکرر از این فرصت کمال استفاده را برد.
فقط انسان بت خوبیه
نظریات وی بیشتر در زمینههای جهان مادی است و تلاش میکند با سخنان خود مادیگرایی را به عنوان عنصر موفقیت و رسیدن به آرامش انسان معرفی کند. وی در سخنرانی خود با عنوان عقلانیت و معنویت پس از 10 سال، که در 28 اردیبهشت 1389 در دانشگاه تهران ایراد شد، گفته است: عقلانیت و معنویت هم نباید بت جدیدی بشوند. همه چیز باید در استخدام انسان، برای کاستن از درد و رنجهایش باشد.
دین، فقط اخلاق و معنویات؛ نه سیاست
ملکیان که در سالهای نه چندان دور، معنویت و اخلاق را پایهای برای سخنرانیهای خود میکرد اینک با ابتلا به استحاله و قرین و همنشین با رهایی از سایه سنگین عبدالکریم سروش چنان مستانه میتازد که برای او چندان تفاوتی نمی کند که همچون سروش به مخالفت با برخی آرای بنیانگذار جمهوری اسلامی بپردازد و یا اینکه قرآن را تجربه عرفانی پیامبر بنامد. این روزها باید دقت جست که آیا ضلع دیگری از اضلاع تئوریسینهای سکولارسازی به رهبری سبزها رسیده و یا اینکه نه، رهبر جدید معنوی در تمنای رهایی از سایه سنگین سروش به ترکتازی بسنده کرده است.
روز دوشنبه (5 مهر ماه) اولین جلسه دادرسی ارتش آمریکا درمورد جنایات جنگی وحشیانه پنج سرباز آمریکایی که تنها برای تفریح و ورزش مخفیانه دست به کشتار افغان ها زدند، برگزار خواهد شد.
به گزارش رجانیوز به نقل از خبرگزاری فرانسه، مقامات می گویند این نیروها در طول ماه ها در جنوب ایالت قندهار طی عملیات تهاجمی بی دلیل غیر نظامیان افغان را مورد هدف گلوله های قرار می دادند و حتی گزارش شده که بعضی از سربازان اجساد را به طرز فجیعی مثله می کردند.
این پرونده می تواند چالش بزرگی برای تلاش های نیروها به رهبری ارتش آمریکا برای جلب افغان های محلی و راند ن جنگجویان طالبان از صحنه نبرد کلیدی در قندهار باشد و مسائل را پیچیده تر کند.
دادگاه روز دوشنبه به پرونده جرم مورلاک سرباز متخصص اهل آلاسکا خواهد پرداخت. وی متهم است که بین ماه های ژانویه و می سال میلادی جاری دست به قتل عمد سه شهروند افغانی زده است.
مورلاک یکی از پنج سربازی است که در این پرونده جنایی محاکمه خواهند شد، در عین حال هفت سرباز دیگر نیز متهم به سعی در ایجاد موانع در تحقیقات هستند. آنها متهم هستند با مصرف حشیش یکی از همراهانشان را که راز جنایات را فاش کرده بود، بهشدت مضروب کردند.
این سربازان از از طریق براوو کمپانی، گردان 2، هنگ پیاده نظام یک از رسته نیروی زمینی تیپ استرایکر، در پایگاه عملیاتی مقدم رام رود بودند.
این دادرسی که در پایگاه مشترک لوئیز مک کورد در ایالت واشنگتن برگزار خواهد شد، بهمنظور بررسی شواهد است و در صورت اثبات کافی بودن مدارک و شواهد دادگاه ادامه خواهد یافت و در طول هفته های آتی جلسات متعددی برای دیگر متهمان تشکیل خواهد شد.
مورلاک و چند نفر دیگر همچنین متهم هستند برای سرپوش گذاشتن بر تحقیقات بر روی مصرف حشیش یکی از همقطاران خود را مورد ضرب و شتم قرار دادند.
درتوضیحات درمورد این اتهام، در پرونده گفته شده که مورلاک این سرباز را درصورت افشای مصرف حشیش توسط آنها به فرمانده و نیورهای پلیس نظامی خواهد کشت و انگشتان دستی را که از اجساد جدا کرده بود، به وی نشان داده است.
مقامات می گویند سرباز افشا کننده جنایت که هویت وی ذکر نشده است، در اثر ضرب و شتم این افراد تا یک قدمی مرگ رفت.
انگیزه و بسیاری از جزئیات این جنایات هنوز روشن نیست، مقامات باید جواب این اتهام را بدهند که چرا اخطارها در مورد این اعمال قساوت آمیز برای ماه ها نادیده گرفته شد.
آدام وینفیلد پدر یکی از متهمین، به رسانه های آمریکایی گفت که پسرش از طریق فیس بوک، کشتار بی دلیل غیرنظامیان افغان توسط گروهش و تصمیم برای کشتار بیتشر را به وی اطلاع داده بود.
کریستوفر وینفیلد پدر این سرباز ادعا می کند که تلفنی به مقامات نظامی و حتی دفتر سناتور بیل نلسون از فلوریدا، این اطلاعات را داده است.
پسر وی آدام نیز متهم به قتل است.
مقامات آمریکایی تأیید می کنند نگران این هستند که این رخدادها کوشش های آنان برای جلوگیری از تلفات غیرنظامی و ایجاد اعتماد در میان افغان ها را تهدید و کمرنگ می کند.
در اوایل ماه میلادی جاری مسئول رسانه ای پنتاگون، جف مورل گفت این اتهامات هنوز باید ثابت شوند با این حال مسئله بسیار جدی است.
وی افزود: "حتی اگر ثابت شود این اتهامات غیر واقعی هستند باز هم پرونده درد سر ساز است. مردم آن منطقه که از این وقایع منتسب صدمه دیده اند، درنتیجه نگاه متفاوتی به ما خواهند داشت."
وی گفت اتهامات مطرح شده، انحرافی و خبطی در صد هزار نیرو آمریکایی در افغانستان است.
در مشروح پرونده اتهامات هولناکی از مثله کردن اجساد است، اما مقامات در مورد درآوردن استخوان اجساد اظهار نظر نکرده اند.
دادستان می گوید گروهبان دوم کلوین گیبز استخوان انگشتان و پا و دندان های قربانیان افغانی را نگهداشته بود.
مایکل وگنان سرباز دیگر، متهم استکه جمجمه ای را برداشته بود. تعدادی از نیروها متهم به عکسبرداری از اجساد هستند و یکی از آنها متهم است که یک جسد یک غیرنظامی افغان را چاقو زده است.
نیروهای شماره پنج تیپ استرایکر، نامی که از نوع زره پوش مورد استفاده آنها گرفته شده است، در تابستان سال 2009 پس از اعزام به قندهار تلاف زیادی متحمل شدند.
فرماندهان نظامی این تیپ در پایگاه لوئیز مک کورد مورد سوال قرار گرفته اند که چگونه بازگشت سربازان تحت آسیب جنگ را ترتیب داده اند.
در ماه گذشته میلادی که تیپ از افغانستان بازگشت یکی از سربازان غیبت کرد و سپس تا دندان مسلح با هزار گلوله در هتلی در سالت لیک سیتی دیده شد.
این سرباز 28 ساله بنام برندون برت در جریان تیراندازی توسط پلیس کشته شد.
سخنان عجیب هاشمی رفسنجانی پیرامون موضوع تمام شده وقف دانشگاه آزاد اسلامی و بازگشت به ادعاهای غیرقابل قبول پیشین، با وجود تصویب اساسنامه جدید این دانشگاه در شورای عالی انقلاب فرهنگی، واکنشهای جدی اعضای شورا را به دنبال داشت.
به گزارش رجانیوز، هاشمی رفسنجانی که به عنوان رئیس هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی و به بهانه افتتاح یک واحد جدید از این دانشگاه در بابل سخن می گفت با طرح موضوع قدیمی و حل شده وقف دانشگاه آزاد تلاش کرد تا بار دیگر از به نتیجه رسیدن این پرونده جلوگیری کند.
وی در این مراسم گفت: امیدواریم کسی این جرئت را به خود ندهد که این مجموعه را که سالهاست آموزش و تحقیقات کشور را تامین می کند و حتی می تواند کشور را اداره کند، پس بگیرد. هر چند هاشمی رفسنجانی عنوان نکرد که مگر قرار است این بنگاه عظیم علمی ـ اقتصادی از چه کسی پس گرفته شود، موضوع وقف دانشگاه آزاد را مبتنی بر فتوای رهبر انقلاب و چهار مجتهد حاضر در هیات موسس دانشگاه آزاد عنوان کرد!
وی در این باره مدعی شد: ما براساس فتوای رهبری و چهار مجتهد ؟! که در هیئت موسس حضور داریم تصمیم به وقف این دانشگاه گرفته ایم، صیغه آن نیز خوانده شد و قبض و اقباض نیز انجام شد که فکر نمی کنیم کسی بتواند آن را به هم بزند و اگر کسی توانست این کار را انجام دهد از خداوند قوی تر است و از او پس می گیرد.
این استناد به نظر رهبر انقلاب برای جواز وقف دانشگاه آزاد در حالی از سوی هاشمی رفسنجانی برای چندمین بار صورت گرفته است که دفتر معظم له بارها با انتشار توضیحاتی اجازه ایشان برای وقف بنیادهایی علمی همچون دانشگاه آزاد را منوط به تایید مجامعی بالادستی همچون شورای انقلاب فرهنگی عنوان کرده بودند.
در همین حال هیات فقهی ـ حقوقی تشکیل شده از سوی رهبر معظم انقلاب نیز که به ریاست آملی لاریجانی مسئول بررسی فقهی ـ حقوقی امکان وقف این داشنگاه شده بود به اتفاق آراء بر غیرقانونی بودن این وقف تاکید کرده است.
مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره اساسنامه جدید دانشگاه آزاد اسلامی از آنچنان قوتی برخوردار بود که حتی مصوبه جنجالی مجلس هم که در حمایت از ابقا شرایط فعلی در دانشگاه آزاد و با تلاش لابی بزرگ این دانشگاه در مجلس به تصویب رسیده بود هم نتوانست به آن خدشهای وارد کند چنانکه شورای نگهبان با استناد به همین موضوع مصوبه مذکور را خلاف شرع و قانون اساسی تشخیص داد.
گفتنی است برخی این اظهارات هاشمی رفسنجانی را با هدف تغییر دادن شرایط به نفع مدیریت فعلی دانشگاه آزاد در آستانه ارائه گزارش گروه فقهی ـ حقوقی به شورای عالی انقلاب فرهنگی قلمداد کردهاند.
در همین حال دکتر حسین کچوییان عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی در واکنشی شدید به اظهارات هاشمی رفسنجانی گفت: هاشمی رفسنجانی با این اظهارنظرها نشان میدهد که اگر خودش یکی از آن 4 مجتهد موردنظر بوده است، ظاهراً درسهای فقهی خود را به خوبی نخوانده است، چون در غیر این صورت یک مفهوم روشن و مشخص از رابطه فقه و حکومت دست می یافت.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین گفت: کاملاً مشخص است که هر فقیهی در هر کجای دنیا نمیتواند هر فتوایی را صادر کند که حکومت، نظام و ولایت نیز ملزم به عمل به آن باشند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با بیان اینکه هاشمی رفسنجانی با این اظهارنظرها میخواهد مسئله را سختتر کند، یادآور شد: وی ابطال وقف اموال دانشگاه آزاد را غیرممکن دانسته و مدعی شده است که هر کسی این کار را انجام دهد، در مقابل خدا قرار میگیرد، اما ما این حکم را ابطال میکنیم و در مقابل خدا هم قرار نمیگیریم.
کچوئیان در ادامه گفت: متاسفانه آقای هاشمی رفسنجانی یا از مطالب مطرح در خصوص دانشگاه آزاد بد برداشت میکنند و یا اینکه با وجود درک درست از این مطالب، از آن استفاده بدی میکنند.
وی در پایان با اشاره به اظهارنظرهای مختلف مسئولین هیئت موسس دانشگاه آزاد در خصوص موضوع وقف اموال این دانشگاه تصریح کرد: اظهارنظرهای آقای هاشمی رفسنجانی نشان میدهد که وی به دنبال شیوهای شرعی برای گمراه کردن ذهن مردم از حقیقت و پنهان کردن اصل ماجرا در موضوع دانشگاه آزاد است.
با بهرهبرداری از تصفیه خانه آبادان که از مصوبات سفر هیات دولت به آبادان است و قرار است فردا با حضوررئیسجمهور افتتاح شود، تا پس از افتتاح تصفیه خانه غدیر در خرمشهر، مشکلات آب شرب مردم آبادان نیز به طور کامل رفع شود و روسیاهی برای افرادی بماند که سالها در دولتهای گذشته این پروژههای بزرگ را معطل نگه داشتند و در انتخابات سال گذشته نیز بهجای عذرخواهی از مردم این منطقه، با نادیده گرفتن تلاش دولت نهم، از این موضوع بهعنوان سوژه تخریب و سیاهنمایی انتخاباتی استفاده کردند.
بهدنبال سفر فائزه هاشمی و دخترش (مونا لاهوتی) به فرانسه، گزارش بعدی حاکی است این دو نفر از پاریس به الجزایر رفته و در مراسم عروسی دختر یکی از مرتبطین الجزایریاشان شرکت کردهاند.
به گزارش رجانیوز، فائزه و دخترش در یکی از مجللترین و گرانترین هتلهای پایتخت این کشور (هتل شرایتون) بهسر میبرند.
در این عروسی شؤن اسلامی رعایت نشده، این در حالی است که حاضران الجزایری در این مراسم از انتساب خانوادگی فائزه هاشمی و دخترش به یکی از مسؤلان بلندپایه جمهوری اسلامی مطلع بودهاند.
فائزه هاشمی و مونا لاهوتی پیش از سفر به الجزایر به پاریس رفته و در منزل مریم مرعشی (دختر مرعشی) مستقر شدند که وی رفتوآمدهای زیادی به فرانسه تحت پوشش انجیاو "زنجیره امید" دارد.