حسین جاوید (پژوهشگر علوم اجتماعی): چندی پیش مطالبی با اشکالات فاحش، علیه نادر طالب زاده به بهانه دعوت از اسدالله نیک نژاد به برنامه "راز" منتشر و اتهاماتی علیه وی طرح شد.
به گزارش رجانیوز، در این مطالب تلاش شده بود، حضور "نیک نژاد؛ کارگردان ایرانی مقیم هالیوود" در برنامه راز بهعنوان گافی برای این برنامه و بهویژه شخص طالب زاده برجسته سازی شود؛ آسمان ریسمان های که در روزهای بعدی هم ادامه پیدا کرد و حتی عده ای افراد ارزشی هم -به دلایلی که خواهم گفت-، تحت تاثیر این مطالب قرار گرفتند؛ هرچند غالب خبرگزاری ها و پایگاههای اینترنتی برخوردی منطقی با موضوع داشتند و با اطلاع از انگیزه ها و رویکردهای منتشرکنندگان، این نگاه و مدعاهایش را جدrhی نگرفتند. اما موضوع به همین جا ختم نمی شود و چون این اتفاقات و آمد و شدهای قلمی، تداعی گر رخدادهای دردناکی است، اشاراتی کوتاه به آنچه دراین چند روز گذشت، دارم.
* اول:
مهمترین مستمسک این ادعاها درباره برنامه راز و بالتبع مهمان آن، حضور نیک نژاد به عنوان کارگردان و تهیه کننده فیلم های "پورنوی" هالیوود دراین برنامه است، این در حالی است که:
1- در هیچ بخشی از پوستر این فیلمها در سایت IMDB، از نیک نژاد به عنوان نویسنده، کارگردان و تهیه کننده یاد نشده است.
2- برخی نام نیک نژاد در توضیحات فیلم ها را دلیلی برای تهیه کنندگی این فیلم ها می دانند اما اطلاعات و آگاهی جزیی از قواعد و جریان تولید فیلم در هالیوود باید موجب میشد، چنین گافی ندهند. این دوستان خوب است بدانند در فرایند تولید فیلم در هالیوود درست برخلاف ایران که فیلم های سینمایی در "یک" دفتر فیلمسازی شده و با حضور "یک" تهیه کننده ساخته می شود، چندین نوع تهیه کننده با تعاریف و شرح وظایف گوناگون درساخت فیلم مشارکت دارند. به همین خاطر تهیه کننده اصلی فیلم عنوان PRODUCER و مابقی تهیه کنندگان با عناوینی مانند:
EXECUTIVE PRODUCER / CO-EXECUTIVE PRODUCER /CO-PRODUCER/LINE PRODUCER/ASSOCIATE PRODUCER
شناخته می شوند. این تهیه کنندگان -از جمله نیک نژاد- استودیوهایی دارند که در یکی از آنها تصحیح رنگ (اتالوناژ)، در یکی صداگذاری، در دیگری جلوه های ویژه و... انجام می شود و معمولا هر استودیو بهطور "مشارکتی" و بهگونه ای اداره می شود که ممکن است صاحب استودیو اصلا مطلع نباشد، کدام بخش از کدام فیلم و با چه جزئیاتی در استودیوی او در حال انجام و تولید است ولی در انتهای فیلم طبق قواعد حرفه ای فیلمسازی در هالیوود نام تمام شرکت هایی که برای ساخت اثر همکاری داشته اند، قید می شود. بهطوریکه در همان سایت IMDB فقط در سه اثر با عنوان های "پائیز صحرا" و "برنج خونی" -که در ایران ساخته شده اند- و فیلم دیگری با عنوان "CLAWS" که در آفریقای جنوبی ساخته شده، نام نیک نژاد بهعنوان تهیه کننده به چشم می خورد. در واقع اتهام زنندگان با فریب مخاطبان و در عملی به دور از اخلاق حرفه ای رسانه ای، بهجای کلمه مار، "شکل مار" را به خوانندگانش ارائه می کنند.
3- یکی از اشتباه های فاحش نویسندگان این ادعاها، به بی اطلاعی آنها از رده بندی هایی سینمایی و تعریف فیلم پورنو باز میگردد. باز با مراجعه به همان سایت IMDB، روشن است که رده بندی (RATE) فیلم های یادشده R است. مختصر آشنایی با مفاهیم ابتدایی رده بندی فیلمهای سینمایی در هالیوود، می توانست آنها را متوجه سازد که این فیلمها با آثار پورنوگرافی تفاوت دارند. چون اساسا فیلمهای پورنو اجازه نمایش در سینماهای آمریکا را ندارند و جدا از وجود عریانی در فیلم، گاهی درجه R به علت وجود خشونت و همچنین بهکاربردن عبارت های رکیک به فیلم ها داده می شود و حتی این درجه معمولی تر از درجه NC-17 (فیلمهایی که برای افراد بالاتر از 17 سال است) به شمار می رود.
4- همچنین این مطلب که -در برنامه راز گفته شد- نسخه با کیفیتی از فیلمهای نیک نژاد برای نمایش در دسترس نبوده، مسخره شده است. با توضیحات بالا؛ کدامیک از فیلم هایی که به آن اشاره شده، جزو فیلمهای نیک نژاد بوده است؟ چنانچه بعدا دیده شد، برخی از مخاطبان این مطالب، گوشه هایی از این فیلمها را از اینترنت دانلود کرده و به نمایش گذاشته اند؛ آنهم بدون اینکه اصل موضوع برای مخاطبان روشن شده باشد. ضمن اینکه فیلم های یافت شده هم به هیچ وجه کیفیت استاندارد برای نمایش از تلویزیون را ندارد.
* دوم:
چند سوال است که پاسخ آنها می تواند راز هجمه های جدید علیه برنامه راز را بیشتر آشکار کند.
1- دو هفته پیش از حضور نیک نژاد در برنامه راز؛ همین رسانه (که از آن بهعنوان نسخه داخلی جرس یاد میشود که از قضا هفته قبل نیز فیلتر شد و به سرنوشت همان سایت ضدانقلاب دچار شد)، حرکتی را علیه شخص طالب زاده، با به اصطلاح بازگشایی پرونده سرلشگر اردوبادی -پدر نادر طالب زاده- که از افسران پیش از انقلاب بوده، ورق زد و در آن مطلب، وی را که از نزدیکان سپهبد قرنی و بهدست محمدرضا شاه خلع درجه شده بود، به باد انتقاد گرفت. فارغ از اینکه آن مطالب هم چقدر استناد داشته باشد، روشن است که این حمله، به "برنامه راز است و نه حتی به نیک نژاد و یا طالب زاده. آیا علت را نباید در منش و گفتمان این برنامه پرطرفدار و ارزشی جستجو کرد؟ آیا خاستگاه منتشرکنندگان این نوشته ها و جهت گیری های آن در مسائل مختلف جای تامل ندارد؟
2- این محفل، مدعی شده برای اولین بار "هویت واقعی" نیک نژاد را پیش از برگزاری جشنواره فیلم فجر افشا کرده است. مشخص نیست جستجویی ساده و ابتدایی درباره نام نیک نژاد در اینترنت که به راحتی امکان پذیر است چگونه می تواند عملیاتی پیچیده باشد که به آن افتخار می کنند؟ آیا اطلاعات ارائه شده فراتر از اطلاعات عادی است که در سایت معروف و قابل دسترس IMDB وجود دارد و البته منتشرکنندگان آن با ناشیگری و ناآشنایی با هالیوود یا غرضورزی و کینه از ارائه صحیح آنها عاجز بودهاند.
3- همین رسانه، سال گذشته از "شهره آغداشلو" تقدیر کرد که حتی واکنشهای چندین خبرگزاری داخلی را به همراه داشت. زمانی هم که خانه سینما در قالب دعوت از هیاتی از آکادمی اسکار میزبان خانم "آنت بنینگ" شد، هیچ واکنشی نشان نداد؛ هنرپیشه زنی که با یک جستجوی ساده در اینترنت می توان عکس های او را در اشکال مختلف دید! و حتی همین روزها که "ویتوریو استورارو" برای عقد قرارداد فیلم جدید مجید مجیدی درباره پیامبر اسلام به ایران آمده است، به سوابق او اشاره ای نمی شود و کسی از آن سخن نمی گوید. خوب است علاقمندان نام این فیلمبردار را در همین سایت IMDB که بسیار به آن علاقه مند هستند، جستجو کنند تا ببینند او فیلمبرداری اثر معروف برتولوچی یعنی "آخرین تانگو در پاریس" (دارای چندین صحنه غیراخلاقی معروف در تاریخ سینما) را به عهده داشته و این فرد حالا قرار است زندگی حضرت رسول را به تصویر بکشد! اگر استفاده از این افراد ایرادی ندارد، چرا باید در گروکشی سیاسی و بهدور از صداقت و راستی فقط فردی همانند نیک نژاد مورد حمله قرار گیرد؟ اصلا چرا جای دور می رویم. همین آقای کیارستمی که مورد تقدیر این دوستان قرار می گیرد، مگر ژولیت بینوش هنرپیشه فرانسوی را-که باز هم با جستجویی ساده در IMDB عکسهای عریان او در فیلمها قابل مشاهده است-، به ایران دعوت نکرد؟ چطور این عمل مورد نکوهش قرار نمی گیرد؟ مگر بینوش نبود که در اختتامیه جشنواره فیلم کن در حمایت از جعفر پناهی گریست؟ چرا این دوستان همیشه ازجعفر پناهی که به علت تلاش برای بازسازی صحنه های تجاوز در وقایع پس از انتخابات 88 محکوم شده، تقدیرکرده و یا هیچ انتقادی به او نکردهاند؟ آیا نیک نژاد به این علت که درهیچ موردی از دشمنان نظام جمهوری اسلامی حمایت نکرده، باید مورد هجمه قرار بگیرد و برایش پرونده سازی شود؟
4- اساسا افرادی که در هالیوود کار می کنند، در چه حوزه هایی در آن فضا می توانند آثار سینمایی تولید کنند؟ آیا باید انتظار داشت در مورد دفاع مقدس و موضوعاتی همچون اخلاق اسلامی در هالیوود فیلم ساخته باشند؟ تاکنون چند تن از فیلمسازان داخلی در خارج از کشور فیلمهایی تولید کرده اند که مطابق با استانداردهای محتوایی داخلی باشد؟
5- اما در ادامه رویه این سایت مغرض در چنگ و دندان نشان دادن به برنامه راز، حضور تیری میسان منتقد جدید سیاستهای آمریکا با حضور ساقی قهرمان -رئیس انجمن همجنس گرایان ایران و مقیم در کانادا- بر صفحه های روزنامه شرق مقایسه می شود. آیا بی اطلاع هستند که تیری میسان به علت فشار لابیهای صهیونیستی از فرانسه فراری شده و هم اکنون در حمایت حزب الله لبنان در بیروت زندگی می کند؟ آیا یادشان رفته که میسان به دعوت وزارت امور خارجه کشورمان چند سال پیش هم به ایران سفر کرد و حتی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو حضور یافت؟ آیا مقایسه تیری میسان با ساقی قهرمان، زنی که اشعارش آکنده از تصویرسازی های تهوع برانگیز جنسی است، از سوی این افراد از روی عناد با آرمانهای انقلابی نیست؟
6- با نگاهی که این افراد به انسانها دارند آیا مثلا سفر چاوز به ایران و دیدار او با مقامات نظام نمی تواند شبهه برانگیز باشد؟ به هر حال چاوز احتمالا در کشورش نوشیدنی غیرحلال نوشیده و شاید با خانمی هم رقصیده باشد! اصلا با این نگاه، دایره خارجی ها و ایرانیانی که در خارج از کشور زندگی میکنند، برای سفر به کشورمان و کارکردن در آن کجاست؟
7- آیا این افراد اطلاع ندارند، بسیاری از افرادی که همین الان بدنه سینمای ایران را تشکیل می دهند، قبل از انقلاب چه وضعی داشته اند؟ احتمالا سن این دوستان به اندازه ای نباشد که حضور کارگردانان و بازیگران امروز سینمای ایران را پیش از انقلاب دیده باشند؟ با این نگاه، آیا جایی برای علی حاتمی و خانواده اش، مسعود کیمیایی و بسیاری دیگر در ایران باقی می ماند؟
8- نیک نژاد با حضوری به موقع در کوچه های خرمشهر در آغاز جنگ و ساخت فیلم تاثیرگذار "درد همسنگرم" پشت پرده منافقین و سیاست های بنی صدر را برای مردم ایران بازگو کرد. بسیاری از اعضای مجاهدین خلق، همان زمان با نیک نژاد برخورد کردند. آیا میتوان گفت با توجه به حمایت های منافقین از فتنه سبز، حمله به نیک نژاد می تواند ناشی از جهت دهی و اعمال نفوذ باند رجوی باشد؟
* سوم:
سخنی با دوستان به اصطلاح ارزشی
رفتارهایی که از گروه اندکی از شما دوستان، این روزها دیده می شود، یادآور جفاهایی است که سید مرتضی آوینی در دو سه سال پایان عمر شریفش آنها را تحمل می کرد. روزنامه ای که امروز با چاپ این قبیل مطالب، به طالب زاده حمله می کند، همان روزنامه ای است که سید شهیدان اهل قلم را به بی دینی متهم می کرد. دوستان یادتان نرود آقا مرتضی اولین کسی بود که از فیلم "عروس" حمایت کرد (آن روزنامه ارزشی! را یادتان هست که تیتر زده بود، آقای آوینی از خود عروس خوشتان آمد یا از فیلمش؟) و اینگونه او مورد هجمه به اصطلاح ارزشی ها قرار گرفت. یادتان باشد آقا مرتضی را برای چاپ کتابی در مورد "هیچکاک" به وادادگی وآرمان پریشی متهم کردند. خاطرتان هست اسلاف گردانندگان همین سایت که زمانی زمام دار صدا و سیما بودند، جلوی پخش "خنجر و شقایق" را گرفتند. خاطرتان هست که همین آقایان، قلم سید شهیدان اهل قلم را شکستند و مجوز پخش صدایش را از صدا و سیما باطل کردند. یادتان هست زمانی که به دعوت حوزه هنری "مصطفی عقاد" به ایران سفر کرد، فقط آقامرتضی از او حمایت کرد و دوستان ارزشی آن زمان در بوق و کرنا کرده بودند که عقاد "هالوین ساز" است و ماادریک ماالهالوین! حتما به خاطر شریفتان مانده است که در آن روزگار هم، این طالب زاده بود که عقاد را با تأکید آوینی، همراهی می کرد.
دوستان یادتان نرفته است که طالب زاده در چندین جبهه، نخستین حرکت رسانه ای را در ایران انجام داده است؛ فعالیتهایی که شما الف بای آنها را هم نمی دانستید. آیا شما نمی دانید نخستین کسی که در ایران -آنهم هشت سال پیش از صحبت های احمدی نژاد- در مورد هولوکاست فیلم ساخت، که بود؟ چه کسی نخستین بار درباره بوسنی مستند ساخت؟ جانبازان شیمیایی نخستین بار بهطور جدی در قاب دوربین چه کسی نشستند؟ نخستین مستند پس از انقلاب اسلامی ایران درباره اوضاع داخلی آمریکا متعلق به کیست؟ آندلس و تمدن اسلامی در اروپا را برای نخستین بار چه کسی به مردم کشورمان معرفی کرد؟ کدام فیلمساز درد شیعیان لبنان و مقاومت آنها را نخستین بار برای مردم ایران به تصویر کشید؟ نخستین فیلم ایرانی درباره 11 سپتامبر ساخته چه کسی است؟ و...
آقایان مگر نه اینکه در قرآن آمده است:... اذا جائکم فاسق بنبأ فتبینوا (اگر فاسقی برای شما خبری آورد درباره آن تحقیق کنید) مگر شما خط مشی این افراد را نمی شناسید؟ پس چگونه است که به این نوشته ها اعتماد می کنید؟ مگر شما تازه طالب زاده را شناخته اید؟ آیا بهتر نبود بهجای همین اندک برخوردهای احساسی و بدون علم، ابتدا با خود او صحبت میکردید و علت را جویا می شدید؟ یادتان هست چند سال پیش محمد نوری زاد در انتقاد از سفارش روایت فتح به کیومرث پوراحمد برای ساخت فیلمی در مورد انقلاب، بدون اینکه با دوستانش صحبتی و از آنها پرسشی کرده باشد، مطلبی با عنوان "بچه ها مراقب باشید" در روزنامه ها چاپ کرد که سراسر بی عدالتی و مبتنی بر گمان و وهم بود و عاقبتِ خود او هم پیش روی ماست. چه خوش گفته اند که: از صد و سی چشمه لوتی گری/ دست بردن بر قمه هست آخری
*چهارم:
جناب نادر طالب زاده!
دراین وانفسای روزگار و گرد و غباری که به سرعت روی حقیقت می نشیند، آیا بهتر نیست انسان بهانه به دست دشمنانش ندهد؟ موضوع "برنامه راز" بخواهی یا نخواهی، قبول داشته باشی یا رد کنی، بسیار فراتر از خود حضرتعالی است. راز، فرصتی برای بیان دردهایی است که سالیان دراز دوستداران انقلاب و آرمانهای بزرگش آنها را متحمل شده اند، پس این فرصت را دریاب. مطمنم می دانی، صحبتهایی که در این برنامه مطرح می شود، چه تاثیری بر کانونهای تصمیم ساز فرهنگی در کشور دارند. بدان، خناسانی که میخواهند با هر بهانه ای بر جبهه حق و عدالت یورش ببرند، منتظر استفاده از حتی سستی ها و نه خطای افرادی مثل تو هستند.
منبع : رجانیوز
میم شین ::: پنج شنبه 89/12/26::: ساعت 11:5 عصر